داکتر فضلی: ویروس کرونا ما را به امتحان گرفت، اما الگوی همکاری میان کشورهای آسیای میانه نشان داد که همه مسائل، به هر اندازۀ که بزرگ باشد، با تعامل حل می شود
داکتر فضلی: ویروس کرونا ما را به امتحان گرفت، اما الگوی همکاری میان کشورهای آسیای میانه نشان داد که همه مسائل، به هر اندازۀ که بزرگ باشد، با تعامل حل می شود
-----
داکتر فضل محمود فضلی رئیس عمومی اداره امور ریاست جمهوری از طریق ویدیو کنفرانس در کنفرانس بین المللی تحت عنوان "تاثیرات همه گیر کرونا بالای آسیای میانه: درس های ضروری، بحران کرونا و چشم انداز تحول" که میزبانی آنرا دولت اوزبیکستان داشت، اشتراک و سخنرانی کرد.
رئیس عمومی اداره امور در آغاز سخنرانی خویش از جمهوری اوزبیکستان، پوهنتون جهانی اقتصاد و دیپلوماسی، و UNDP بخاطر برگزاری به موقع این کنفرانس ابراز امتنان کرد و به دولتهای آسیای میانه بخاطر پاسخ فوق العاده آنها به ویروس همه گیر COVID-19، تبریک گفت.
داکتر فضلی گفت: "در حالی که بحران در وضعیت همهگیر شدن بود، کشورهای آسیای میانه مرزهای خود را با افغانستان باز نگهداشتند و تجارت، ترانزیت، حمل و نقل جریان داشت". وی از آنان بخاطر جاری نگهداشتن زنجیره تجارت در مدت شیوع این بیماری سپاس گزاری نمود.
همچنان داکتر فضلی علاوه کرد که آسیای میانه به طور عموم و خاصتاً قزاقستان نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی مردم ما در شرایط دشوار داشتند و مدل آسیای میانه از نظر امنیت غذایی تأثیرات مثبتی در سطح جهانی به نمایش گذاشت. رمز موفقیت آنان پذیرفتن همه گیری بودن این آفت و اقدامات جدی که برای مدیریت آن انجام شد، بود.
داکتر فضلی گفت: پذیرفتن و تصدیق بیماری همه گیر یک عمل سیستماتیک بوده و کنار آمدن با آن عملی تر از آن بود. در نتیجه، منطقه آسیای میانه در مقایسه با سایر نقاط جهان شاهد میزان مرگ و میر کمتر بود.
آقای فضلی اضافه کرد که شدت تأثیر اجتماعی و اقتصادی این بیماری همه گیر زیاد است. اما در این منطقه شدت این تأثیرات نسبتاً کمتر بود. ما در افغانستان اقدامات خاص خود را در برابر این بحران داشتیم که باعث کاهش شیوع بیماری کرونا گردید و همچنین از طولانی شدن بحران جلوگیری کرد. باید یادآوری نموده و بپذیریم که در برخی از موارد پس مانی های نیز وجود داشت.
داکتر فضلی از سروی که توسط سازمان IFC انجام شده است یاد کرده، بیان داشت که تنها ۳۷ درصد از کسب و کار و تجارت های، باقی مانده اند. این سروی نشان می دهد که حداقل۶۴ درصد از کارگران به آسیب پذیری بالایی روبرو شدند.
علاوه بر این، ۸۸درصد تجارت ها در۶۰ روز قبل از انجام این سروی، کاهش قابل ملاحظه در فروشات شان نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۱۹، داشته اند. تخمین این است که میزان اوسط کاهش فروش ۶۱درصد باشد.
آقای فضلی اضافه کرد "دقیقاً به دلیل اقدامات پیشگیرانه ما بود که این کاهش را پیش بینی کردیم و توانستیم قبل از آن که آسیب های بیشتر برساند، بر آن غالب گردیدیم".
رئیس عمومی اداره امور ریاست جمهوری برنامه های تصویب شده زیر را که حکومت افغانستان روی دست گرفته بود به اعضای کنفرانس به خوانش گرفت:
اول: تجدیدنظر برنامه ملی زیربنا برای تسریع دسترسی به انرژی قابل تجدید و تأمین نیازمندی های فوری سکتور خصوصی به منظور سرمایه گذاری و توسعه ابداع شد؛
دوم: پروگرام تجدید نظر شدۀ صحت ملی برای گسترش دامنه و مقیاس برنامه صحت تدوین گردید. یعنی که یک برنامه اصلاحی و توسعهیی شفاخانه ها به درستی اجرا شد؛
سوم: برنامه ملی امنیت بشری، شامل گسترش برنامه میثاق شهروندی، تسریع گردید؛
چهارم: برنامه بهبود ملی، برای کمک به اقشار که در معرض خطر ناشی از وضعیت پیش آمده، قرار داشتند. در پی آن مسئولین ولایات، شاروالی ها، ولسوالی ها نهادهای مدنی و سکتور خصوصی بلافاصله منسجم و فعال ساخته شدند؛
پنچم: برنامه تحرک ملی، ایجاد تعادل در توسعه اجتماعی و فضایی در اولویت قرار گرفت؛
ششم: برنامه ملی سرمایه بشری، برای افزایش دسترسی به آموزش از راه دور با استفاده از تکنالوژی از طریق برنامهریزی مجدد پروژه های موجود، آغاز گردید؛
هفتم: مهمتر از همه؛ برنامه توزیع نان برای تأمین نیازمندی های افرادی که در مدت قرنطین با کمبود غذا مواجه بودند، توسط دولت آغاز شد. ابراز امتنان از شبکه های مردمی که توانستند این برنامه را با موفقیت تطبیق کنند.
داکتر فضلی به اعضای کنفرانس نامبرده گفت که ویروس کرونا ما را به امتحان گرفت، اما همکاری میان کشورهای آسیای میانه یک الگویی بی نظیر است، الگویی که نشان داد همه مسائل به هر اندازۀ که بزرگ باشند با تعامل می شود آنرا حل کرد و این همکاری میان ما ناشی از ریشه های مشترک تاریخی ما می باشد.
وی اضافه کرد که در آسیای میانه ما متوجه سرمایه گذاری عظیم بالای منابع بشری شده ایم. به این معنی که این سیستم از سیستم بسته و قدیمی به یک سیستم باز و جهانی تبدیل شده است. نه تنها این، نوع توسعه زیرساخت ها در این منطقه نیز چشمگیر است.
رئیس عمومی اداره امور اعضای این کنفرانس را خطاب قرار داده بیان داشت که شکوفایی افغانستان با آینده آسیای میانه ارتباط مستقیم دارد. ما باید از این فرصت استفاده کرده و روابط تاریخی خود را، جایی که افغانستان به عنوان چهارراه انتقال کالاها، مردم، افکار و فرهنگ بین آسیای مرکزی و جنوبی و فراتر از آن عمل می کرد، احیا و دوباره بدست آوریم.
داکتر فضلی به نمایندگی از جلالتمآب رئیس جمهور محمد اشرف غنی گفت: "رهبران کشورهای آسیای میانه نزدیکترین متحدان، شرکا و دوستان ما هستند و همین روحیه روابط دوجانبه و چندجانبه رهنمای ما می باشد".
همچنان وی با اشاره به ایجاد راه حل های منطقهیی و سیستم همکاری برای حل مشکلات علاوه نمود: "ما در کنار اراده و تعهد سیاسی، اکنون یک چارچوب قانونی برای مشارکت خود داریم که ما را قادر می سازد تا در هر شرایط اضطراری و همه گیر در آینده، مقابله کنیم. نه تنها بیماری های همه گیر، بلکه تغییرات اقلیمی نیز ممکن است در آینده نزدیک ما را به چالش بکشد. مشکلات محیط زیستی باعث جابجایی می شود و من اطمینان دارم که ما آماده مقابله با این چالش ها هستیم".
داکتر فضل محمود فضلی با ابراز امتنان از میزبانی دولت اوزبیکستان برای این کنفرانس تاکید نمود که منافع اتصال منطقهیی بسیار زیاد است. ما توافق کرده ایم که در زمینه های مختلف از انرژی و مخابرات گرفته تا تجارت، ترانزیت و حمل و نقل کار نمائیم و به شما اطمینان می دهم که مردم و دولت افغانستان مصمم هستند تا ارتباطات منطقهیی را به یک مفهوم سودمند برای همه مردم این منطقه تبدیل کنند.