پیام عالیقدر امیرالمؤمنین شیخ القرآن و الحدیث مولوی هبة الله اخند زاده صاحب حفظه الله و رعاه به مناسبت عید سعید فطر
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمد لله نحمده ونستعينه ونستغفره ونتوب إليه و نعوذ بالله من شرور أنفسنا و من سيئات أعمالنا من يهده الله فلا مضل له و من يضلل فلا هادي له و أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له و أشهد أن محمدا عبده و رسوله أما بعد:
فقد قال الله تعالي: يَأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيكُمُ ٱلصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبلِكُم لَعَلَّكُم تَتَّقُونَ. [البقره ١٨٣]
ترجمه: ای کسانی که ایمان آوردهاید، روزه بر شما فرض شده است همان گونه که بر کسانی پیش از شما فرض شده بود، باشد که پرهیزگاری کنید.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ: مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا و َاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ. [متفق علیه]
ترجمه: رسول الله صلی الله علیه و سلم فرموده است: هر كسى ماه رمضان را از روى ايمان و براى كسب پاداش آن (یعنی نه به گونه ریا بلکه خالصتاً لله تعالی) روزه بگيرد، گناهان گذشتهاش بخشيده میشوند.
عن ابن عباس رضی اللّه تعالی عنه قال: فی اخر رمضان أخرجوا صدقة صومکم فرض رسول اللّه ﷺ هذہ الصدقة صاعاً من تمر او شعیر او نصف صاع من قمح علی کل حرٍ او مملوکٍ ذکرٍ او أنثی، صغیرٍ او کبیرٍ. [رواه ابوداؤد]
ترجمه: روایت است که ابن عباس رضی الله عنه در روزهای اخیر ماه مبارک رمضان به مردم گفت: شما زکات روزهتان را بدهید (یعنی صدقه فطر را ادا نمایید) رسول الله صلی الله علیه وسلم این صدقه را بر هر مسلمان آزاد، غلام، کنیز، مرد، زن، کودکان از خرما و جو یک صاع و از گندم نیم صاع فرض (یعنی واجب) گردانیده است.
و عنه قال: فرض رسول الله صلى الله عليه و سلم زكاة الفطر طُهرةً للصائم من اللغو والرفث، و طعمةً للمساكين. [رواه ابوداؤد]
ترجمه: ابن عباس رضی الله عنه روایت میکند که رسول الله صلی الله علیه و سلم زکات فطر را به منظور پاک نمودن روزهدار از وبال سخنان بیهوده، معصیت آلود و شهوتآمیز در جریان روزه و نیز به منظور دست یافتن مساکین و فقراء به غذا و رفع نیازمندیهایشان معین نموده است.
و قال الله تعالی: وَاذْكُرُوا إِذْ أَنتُمْ قَلِيلٌ مُّسْتَضْعَفُونَ فِي الْأَرْضِ تَخَافُونَ أَن يَتَخَطَّفَكُمُ النَّاسُ فَآوَاكُمْ وَ أَيَّدَكُم بِنَصْرِهِ وَ رَزَقَكُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ.[الانفال ۲۶]
ترجمه: (ای مؤمنان!) به ياد آوريد هنگامى را كه شما در زمين گروه اندک و مستضعف بوديد، مىترسيديد مردم شما را بربايند پس [الله جل جلاله] به شما پناه داد و شما را به یاری خود نیرومند گردانید و از چیزهای پاک به شما روزی داد(مال غنیمت را به شما حلال کرد) تا باشد که شما(به نعمتهای ذکر شده) شکرگذار باشید( و در پذیرش شریعت سستی نکنید).
۱ــ به مردم مجاهد و مؤمن افغانستان و تمام مسلمانان جهان!
السلام علیکم ورحمة الله و برکاته!
فرارسیدن عید سعید فطر را به تمام شما از صمیم قلب تبریک میگویم، الله تعالی روزه، تراویح، سرسایه، خدمات جهادی، عبادات و دعاهای شما را به درگاه اش قبول گرداند.
برادران گرامی و محترم! ما و شما باید شکر بسیار زیاد الله جل جلاله را ادا نماییم که پس از نابسامانیهای زیاد صاحب امنیت و نظام شرعی شدیم و پس از ادای فریضۀ عظیم رمضان در شرایطی عید را تجلیل میکنیم که در تمام کشور فضای امن و امان حاکم است. الحمدالله و المنه.
تمام برادران سرمایهدار ما باید هموطنان فقیر، مسکین، یتیمان، بیوه زنان و خانوادههای شهدا را کمک و دستگیری نمایند، صدقه و خیرات فرضی و نفلی خود را در این شب و روزهای مبارک به افراد مستحق بدهند تا آنان حاجاتشان را مرفوع سازند و خوشی عید را به گونه درست تجلیل کنند تا جبران نواقص روزۀ برادران سرمایهدار ما گردیده باشد.
۲ــ مسؤولین و مجاهدین امارت اسلامی ملکف اند که در خدمت به مردم اخلاص و تلاش بیشتر نمایند، زیرا خدمت به مردم عبادت است که باید به گونه درست انجام گردد و حقوق شرعی و خوشحالی آنان در نظر گرفته شود.
امارت اسلامی افغانستان خود را در راستای رفاه ملت خویش و دادن حقوق شرعی مردم ملکف میداند، این کار را برای رضای الله جل جلاله و ادا نمودن مکلفیت شرعی انجام میدهد، بناءً همه اطمینان داشته باشند که حقوق شرعی هر یک به وجه احسن داده میشود. به خاطر رسیدن به این هدف بزرگ مقرریهایی در محاکم مرکز، ولایات و ولسوالیها شده است تا با مظلوم کمک نمایند و جلو مظالم گرفته شود و عدالت تامین گردد. تمام هموطنان باید به خاطر تامین عدالت با محاکم همکاری نمایند و از سفارشات، دعوای جعلی و تزویری جداً اجتناب ورزند.
۳ــ همانگونه که هدف مهم جهاد و مبارزۀ ما اعلاء کلمة الله، تنفیذ شریعت اسلامی، رفاه مردم و اصلاح دینی و اخلاقی جامعه بود، لله الحمد در این بخش نیز اقدامات قابل توجهی انجام شده است. بلندترین فریضه نسبت به همه فریضه امر بالمعروف و نهی عن المنکر است که به گونه عملی جریان دارد. تمام هموطنان، مسؤولین و غیر مسؤولین باید با وزارت امر بالمعروف و نهی عن المنکر و سمع شکایات و کارمندان آن در اقامۀ معروفات و جلوگیری از منکرات همکاری همه جانبه نمایند.
اقدامات اصلاحی قابل توجه در عرصههای فرهنگ، تعلیم و تربیه، اقتصاد، رسانهها و سایر بخشها انجام شده است و اثرات نادرست فکری و اخلاقی اشغال در حال پایان یافتن است. هموطنان مؤمن ما باید این اقدامات اصلاحی را نسبت به همه چیز مهم بدانند؛ زیرا در روشنای اصول دینی و شریعت، سعادت زندگی دنیوی و اخروی ما را تضمین میکند و سبب نیکبختی، کامیابی و نجات دایمی جامعه میگردد.
علمای کرام باید نیز در این بخش به مسؤولیت خویش توجه نمایند، در سراسر کشور در زمینههای آگاهسازی مردم از دین، تفهیم و اصلاح اعمال مردم با وزارتهای امر بالمعروف و نهی عنالمنکر، معارف، تحصیلات عالی و اطلاعات و فرهنگ همکاری نمایند. هر ملت و کشور زمانی به عزت و امن و رفاه واقعی دست مییابد که در آن بغاوت و سرکشی وجود نداشته باشد. بنابراین مسؤولیت اصلاح مردم و آگاهسازی آنان به دوش علما سپرده شده است و آنان باید در این عرصه مکلفیت خویش را به وجه احسن ادا نمایند و همچنان در زمینههای اصلاح و تنویر اذهان مردم در مساجد، نشستها، رسانهها و برنامهها تلاش نمایند و وسیله نیک هدایت آنان شوند. به همین ترتیب آنها هماهنگی بیشتر و فضای اعتماد را میانشان ایجاد کنند. از اختلافات ذاتالبینی پرهیز نمایند و به دین و مصالح علیای مردم توجه داشته باشند.
۴ــ کشور ما تازه از جنگ و نابسامانی بیرون شده است و به آبادی و بازسازی شدیداً نیاز دارد. پس اکنون تمام افغانهای مسؤول یا غیرمسؤول، مکلفیت داریم که کشور خود را آباد و به پا ایستاده نماییم. آبادی افغانستان مسؤولیت خود افغانها میباشد، باید از دیگران امید نداشته باشیم، بلکه با همت و تلاش خویش این کشور را آباد و تمام تسهیلات ممکن زندگی را برای هموطنان فراهم سازیم.
در این خصوص تاجران ملی و سرمایهداران کشور نسبت به دیگران ملکفیت بیشتر دارند که امارت اسلامی با آنان همکاری کامل و کمک مینماید و برایشان سهولتها را فراهم میسازد، و زمینه خدمت خوب و معیاری را فراهم میکند، ان شاءالله تعالی.
۵ ــ امنیت، نعمت بزرگ الله جلا جلاله است، بیایید باز هم به خاطر تامین ثبات و امنیت کشور خود در کنار نظام قاطعانه ایستاده شویم تا مردم و ملت دیگر آسیب نبینند و قربانی ناامنی نگردند. اگر بعضی از حلقات دشمن در این رابطه کوشش شوم میکنند که کشور ما را ناامن و ارگانهای امارت اسلامی را ضعیف نشان دهند، مگر ما باور داریم که نصرت الله جل جلاله و حمایت ملت همراه ماست و امنیت بیشتر تحکیم مییابد و مردم بیشتر به آسایش میرسند، ان شاءالله تعالی.
۶ ــ افغانستان با تمام کشورهای همسایه، کشورهای اسلامی و تمام جهان در چارچوب اصول اسلامی مناسبات مثبت و مؤثر استوار بر تعامل خوب و متقابل میخواهد. همانگونه که افغانستان نمیخواهد در امور داخلی هیچ کشوری مداخله کند، تأکید میکند که دیگر کشورها نیز در مسایل و امور داخلی ما مداخله نداشته باشند که انجام این کار هم به نفع جهان و هم به نفع افغانستان است.
۷ ــ امارت اسلامی به اساس مکلفیت اسلامی و شرعی خویش، ممنوعیت کشت مواد مخدر و تطبیق فرمانی را در این خصوص توسط هموطنان، دستاورد بزرگ میداند. انجام این کار بزرگ عزم و تصمیم امارت اسلامی و حمایت قاطع مردم از امارت اسلامی را نشان میدهد و این را واضح میسازد که افغانستان دیگر عاری از مواد مخدر میشود.
در کنار آن، جمعآوری معتادین مواد مخدر در کابل و ولایات و سپردن آنان پس از معالجه به خانوادههایشان، مکلفیت شرعی دیگری بوده که امارت اسلامی انجام داده است و به بخش بزرگ رنج و غم مردم و خانوادهها رسیدگی شده است که در بیست سال گذشته چنین کاری انجام نشده بود.
۸ ــ جمعآوری گداها از مرکز و ولایات، کمک و رسیدگی به مشکلات آنان یک اقدام مهم دیگر ترحم و شفقت امارت اسلامی است که به گونۀ درست انجام شد و در حال تطبیق کامل است که با این گام، گداهای حرفوی(کِسبی) و گداهای واقعی و محتاج از همدیگر تفکیک شدند و زمینۀ کمک به هموطنان محتاج و نیازمند فراهم گردید و برای آنان یک مقدار اعانۀ معین از بودجۀ حکومت تعیین گردید. گداهای حرفوی توصیه و تأدیب شدند که این در تاریخ افغانستان اقدام مهم میباشد و همدردی بی سابقۀ امارت اسلامی را با مردمشان نشان میدهد.
۹ــ ارگانهای امارت اسلامی به خاطر پیشرفت و تقویت اقتصادی تمام تلاشهای خویش را به خرج میدهند و تا اکنون به فضل و مرحمت الله جل جلاله توانستهاند که با وجود مشکلات و موانع فراوان، اقتصاد کشور را به گونۀ بهتر مدیریت نمایند.
تنظیم نمودن بودجه از عواید ملی سال گذشته و مصرف آن به گونۀ درست، انعام بزرگ الله جل جلاله است، همچنان در بخش بودجۀ سال جاری توفیق اقدامات خوب را از درگاه الله تبارک و تعالی آرزو داریم.
۱۰ــ در بخش تعلیمی، روند تعلیم و تربیه را در سراسر کشور گسترش داده و تربیه تمام فرزندان از مکلفیتهای امارت اسلامی است که به خاطر پیشرفت بیشتر آن پلانهای مؤثر روی دست میباشد.
۱۱ــ بررسی کار و حالات مسؤولین ولایتی، نظر و مشورهدهی در امور دینی و مذهبی به گونۀ کتبی و شفاهی برای ادارات ولایتی، توجه به برخورد مسؤولین امارتی و شریکسازی کاستیهای آنان به گونۀ احسن، ایجاد فضای باور و تعلق خوب میان مسؤولین امارت اسلامی و مردم و به همین منظور ایجاد شوراهای مشترک علمای کرام و متنفذین و ترتیب لایحه و چوکات کاری خوب؛ گام بسیار ضروری بود که انجام شد و امید داریم که مسؤولین ما بسیاری از مشکلات را از همین طریق به گونۀ بهتر، امانتداری و دقت، بررسی و حل نمایند که با انجام آن فضای امن و اطمینان بیشتر تقویت میشود و با مسؤولین در انجام مسؤولیتهایشان همکاری خواهد شد، ان شاءالله.
۱۲ــ محاکم امارت اسلامی در تمام ارگانها حیثیت ویژه دارند و در چوکات نظام اسلامی، بخشی است که کار آن نسبت به سایر بخشها مهم محسوب میشود؛ زیرا اهداف و مقاصد عمدۀ نظام اسلامی، حفاظت از سر، مال، عقل و حیثیتی است که از سوی الله تعالی به بندگانش داده شده است. به همین منظور به تمام قضات و مسؤولین محاکم هدایت داده میشود که با توجه به مسؤولیت مهمشان در راستای به دست آوردن حقوق حقۀ مردم و حل منازعات، بسیار جدی و پرتلاش باشند و در قضاوت میان قوی و ضعیف تفاوت قایل نشوند و با هرکسی از روی عدالت و مساوات برخورد کنند. در حدود الله سبحانه و تعالی، شخصیت مجرم را مدنظر نگیرند و به جای مجرم، به جرم نگاه کنند؛ از مظلوم دفاع نمایند، از ظالم جلوگیری کنند و در حل قضایای مردم بدون تأخیر و درنگ به آنان خدمت نمایند.
۱۳ــ به مسؤولین وزارت صحت عامه هدایت میدهیم که در بخش صحت، شب و روز در خدمت ملت باشند، و در راستای تقویت مراکز صحی و مؤثریت بیشتر آن کار نمایند. در رابطه به معالجه و وقایه به مشکلات مردم رسیدگی کنند و برای خودکفایی کشور در بخش صحت گامهای استوار و قوی بردارند.
۱۴ــ تمام نیروهای امنیتی و دفاعی امارت اسلامی به خاطر اینکه در این آزمون بزرگ پیروز شوند، باید نکات ذیل را قاطعانه عملی نمایند:
-
نیتهای خویش را خالص لله فی الله بگردانند.
-
خورد و بزرگ، خود را با زینت تقوی آراسته نمایند.
-
حمد الله تعالی را به جا آورید که به برکت جهاد مقدس و نصرت الله جل جلاله فتح عظیم نصیبتان گردید.
-
عدالت، احسان و عجز نمایید، از کبر، غرور، عجب، ظلم، خیانت و مصارف بیجا اجتناب ورزید.
-
از قوم پرستی، منطقه پرستی، لسان پرستی و اندیوال بازی جداً بپرهیزید.
-
امتیاز در امارت اسلامی باید به اساس تقوا و امانتداری باشد.
-
تقرر را بر اساس تعلقات ذاتی(شخصی)، خویشخوری و قرابت انجام ندهید. تقرر و استخدام باید بر اساس اهلیت(تقوا، امانتداری و استعداد) صورت گیرد.
-
در میانتان فضای اعتماد و برادری را تقویت بخشید، از حسد، شکایت و غیبت همدیگر و همچنان از حرکاتی که باعث بی اعتمادی در میانتان میگردد، اجتناب ورزید.
-
تمام برادران مجاهد فریضۀ امر بالمعروف و نهی عن المنکر را در میانتان ترک نکنید، سلسلۀ تعلیم و تعلم را به ویژه تعلیم نماز را در ریاستها، ادارات و اتاقهایتان جاری نگهدارید، به نمازها اهتمام بیشتر ورزید و نمازها را با جماعت ادا نمایید.
-
از فرزندان و خانوادههای شهدا کفالت کنید. آن عده مجاهدینی که در جریان بیست سال جهاد کردهاند و تکالیف را متقبل شدهاند، به آنان و جهادشان قدر نمایید و آنها را از صفوف امارت اسلامی بیرون نگذارید.
-
کمیسیون تصفیه که از سوی امارت اسلامی توظیف شده است، تمام مجاهدین در روند تصفیه با آنان همکاری نمایند تا این صف مقدس از افراد نا اهل و مفسد، پاک و تصفیه گردد.
-
از اُمرایتان اطاعت کامل نمایید و فرامین امات اسلامی را جداً عملی سازید و از آن دفاع کنید.
-
اگر کسی میخواهد که به یک بزرگ نصیحت نماید، نصیحت را به وی به گونۀ پنهان برساند، زیرا نصیحت پنهان مؤثر واقع میشود، آشکارا آنان را نصیحت نکنید؛ زیرا این کار به جای اثر مثبت، تأثیر منفی میگذارد.
-
همت حساب دادن مصارف خود را پیدا نمایید. رسول الله صلی الله علیه وسلم با مسؤولین مالی خویش که بیتالمال به دست آنان جمعآوری میشد، با آنان محاسبه دقیق میکرد و همچنان حضرت عمر رضی الله عنه با مسؤولین مالی خویش محاسبه میکرد. لهذا محاسبه مالی ضرور است و شما کوشش کنید که با مافوق و مسؤولین تعیین شده به خاطر محاسبه به گونه درست محاسبه نمایید.
س. در برابر دشمنان دین و کشور، تخریبکنندگان امنیت، دزدان و مجرمین جنایی قاطعانه عمل کنید و در برابر مردم عام نرم، محتاط و مهربان باشید. در اثر معلومات بیجا و نادرست نباید کسی از شما تکلیف ببیند، حیثیت و عزت کسی پایمال نشود و به سر و مال کسی به ناحق ضرر نرسد. مردم ما به ترحم و شفقت نیاز دارند، ما خادمان آنان هستیم، امنیت آنان مسؤولیت دینی و وطنی ماست، مگر متوجه باشید که تحت نام امنیت و دفاع، مردم بی قدر نشوند و کسی از کردارتان به الله تعالی شکایت نکند.
در اخیر یادآوری میکنم که در این شب و روزهای عید به خانوادههای شهدا، یتیمان، بیوه زنان و اقاربشان توجه خاص داشته باشید و از همدردی و کمک با فقرا و مساکین دریغ نورزید.
والسلام
امیرالمؤمنین شیخ القرآن والحدیث مولوی هبه الله اخندزاده
۲۷ رمضان المبارک ۱۴۴۴ هـ ق
۲۹/۱/۱۴۰۲هـ ش ــ 2023/4/18م